Wat is Tai Chi Joy?

Wat is Tai Chi Joy?

Tai Chi Joy bestaat uit simpele en sierlijke bewegingen die zijn gebaseerd op de Tao, Yin en Yang en de Chinese vijf energie-elementen, Qi Gong, Tao-Zen meditatie, improvisatie en creativiteit.

Tao symboliseert de leegte waaruit alles ontstaat, wat alles in gang houdt en waar alles naar terugkeert.

Tao is de weg, de manier van leven in harmonie met de natuur. Niets is absoluut onbeweeglijk. Het enige constante in de natuur is de verandering, een scheppend proces.

In Tai Chi Joy is dit een open, flexibele weg. Steeds vanuit niets iets laten ontstaan, een speels creëren van nieuwe bewegingen. Op weg kun je verwondering, vrijheid, stilte, een gevoel van heel-zijn ont-dekken.

Tai Chi Joy is ook een boeiende bewegingsmeditatie. Door langzame bewegingen opent het lichaam zich voor de omgeving en het universum. Het lichaam "smelt", en wordt soepeler en veerkrachtiger. De ademhaling ontspant en wordt rustiger en ruimer. De aandacht is open en kan steeds meer naar het hier en nu gaan. Het besef van wat je denkt, voelt en doet groeit.

Chi Joy is de vreugdevolle energie die we beleven aan de bewegingen.
Chi Joy is het moment van overgave wanneer je verzet tegen dat wat is, gebroken is. Je ervaart een bewegend en ademend lichaam. De geest zwijgt. In volledige aandacht ben je één met alles.

 

Wat doet Tai Chi Joy met je lichaam?

Tai Chi Joy is zowel gericht op de gezondheid als ontspanning en welzijn. De oefeningen zorgen voor het openen van de energiebanen en een betere ademhaling. Ze bevorderen de bloedsomloop en het zuurstoftransport.

Rust en Energie

De bewegingen bieden een rustpunt in een haastig en overbezet leven. Met een minimum aan kracht leveren ze een maximum aan energie op.

Houding en Luisteren

Je houding wordt verbeterd, doordat je rug, schouders en nek zich gaan ontspannen. Je leert de beperkingen en grenzen van je lichaam beter kennen en respecteren. Je leert beter om te gaan met de energie in en om je heen. Je leert luisteren naar de signalen van je lichaam.

Lees meer over de lessenTai Chi en Chi Joy-Zen.